Széchenyi Terv Széchenyi Terv

+36 46 796 020

OM azonosító

203060

Felnőttképzési engedélyszám:

E/2020/000109

Nyilvántartási szám:

B/2020/000467

Akadálymentes nézet

Együttműködés a tanulók naprakész szakmai tudásáért

Császár Péter a MOL Petrolkémia vezérigazgatója és Kiss Gábor a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja, valamint Molnár Péter főigazgató aláírja az együttműködési megállapodást.

A MOL Petrolkémia és a Miskolci Szakképzési Centrum stratégiai megállapodást írt alá 2023. február 14-én, amely tovább erősíti a már meglévő szakmai kapcsolatot. Az együttműködés eredményeként a Gépészet, valamint az Elektronika és elektrotechnika ágazatokban közösen képezik a régió legjobb szakembereit. A program sikerességét mutatja, hogy a tanulók 70%-a MOL-t választja első munkahelyének, a többiek felsőfokú képzésben folytatják tanulmányaikat.

A MOL célja, hogy a duális képzés keretei közt, az oktatási intézményekkel közösen modern, gyakorlatközeli, élmény alapú tanuláson keresztül ismertesse meg az elméleti és gyakorlati anyagot a tanulókkal. Fontos szempont a vállalatnál jelentkező új technológiák szakmai programba történő beépítése, hiszen így a tanulók a legmodernebb, naprakész szakmai tudással hagyhatják el az iskolapadot. Az együttműködés kiterjed a szakmai gyakorlati képzés és az iskola oktatói számára a legkorszerűbb technológiákkal kapcsolatos tudásmegosztásra is. A vállalat 2017-től számos közép- és felsőfokú szakképzési területtel működik együtt.

A Miskolci Szakképzési Centrummal is 2017-re nyúlik vissza a kapcsolat, és 2019-ben indult el az első gépgyártástechnológiai technikus duális osztály a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikumban. A program sikerességét és a felek kölcsönös elégedettségét mutatja, hogy a tanulók 70%-a MOL-t választja első munkahelyének, a többiek felsőfokú képzésben folytatják tanulmányaikat. Később ők az MPK és a Miskolci Egyetem közös vegyipari gépészmérnök mesterképzésén mélyíthetik el tudásukat.

A duális képzés népszerűsítése mellett az együttműködés lehetővé teszi, hogy a munkaerőpiac, a technológiai környezet változásaira megoldásokat találjanak oktatási és üzleti vonalon egyaránt. Ennek a közös gondolkodásnak eredményeként jött létre az új vegyipari gépész szakirány is, mely hiánypótló a jelenlegi képzési portfóliót tekintve.

Iparágunk működése elképzelhetetlen a magasan képzett szakemberek nélkül. A MOL Petrolkémia további fejlődésének egyik kulcsa a jövő nemzedékének oktatása. A duális képzés egy olyan versenyképes kombináció, ahol az elméleti tudást gyakorlati tapasztalattal egészítjük ki, korszerű és modern környezetben, kiváló oktatókkal. A képzés lehetővé teszi, hogy tanulmányaik végeztével a fiatalok kész szakemberként hagyják el az iskolapadot.” – mondta Császár Péter, az MPK vezérigazgatója.

Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte: „Tanévről-tanévre nőtt a tanulószerződéssel, majd szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatott Gépgyártástechnológiai technikus tanulók száma. A most aláírt együttműködési megállapodásnak tehát már vannak évekre visszanyúló előzményei, alapjai, van egy működő és jó szakmai kapcsolat, ami most bővülni is fog. Ugyanis a jövőben a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikumban Elektronika és elektrotechnika ágazaton tanuló fiataljai is lehetőséget kapnak, hogy a MOL-nál duális képzés keretében szakmai gyakorlaton vegyenek részt.”

„A MOL-csoporttal olyan együttműködő partnerre találtunk, amelyik hasonlóan gondolkodik a szakképzésről, mint a Miskolci Szakképzési Centrum. A tudatos pályaválasztást támogatjuk és segítséget nyújtunk a karrierút tervezésében személyre szabott tanácsadással, online felületen, nyári táborok szervezésével és kiadvánnyal. A Tervezd a karriered! tájékoztató füzetet idén második alkalommal készítettük el, melynek támogatója a MOL. A cégcsoport továbbá 2020-tól milliós értékben nyújt eszköztámogatást a szakirányú oktatásra.” – mondta Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja.

Az eseményről megjelent tudósítások:

MINAP online * Európa Rádió * BOON képgaléria * BOON hírek * MINAP hírek *

Együttműködésekről szóló további hírek:

Erősödő Miskolci SZC - MOL kapcsolat

Együttműködésben a RAIL CARGO HUNGARIAVAL

Példaértékű együttműködés a szakember utánpótlás érdekében