Széchenyi Terv Széchenyi Terv

+36 46 796 020

OM azonosító

203060

Felnőttképzési engedélyszám:

E/2020/000109

Nyilvántartási szám:

B/2020/000467

Akadálymentes nézet

INTERSKILL 2021

A műszaki szakközépiskolák intézményi kapacitásának fejlesztése határon átnyúló együttműködéssel

Csúcstechnika a tanműhelyekbe!

Szlovák-magyar együttműködés a műszaki szakközépiskolákban

INTERSKILL 2021 projekt illusztráció

Újabb magyar-szlovák együttműködést indít a Miskolci Szakképzési Centrum. A programban Miskolc és Kassa meghatározó műszaki szakképző iskolái alakítanak ki szakmai együttműködést annak érdekében, hogy a középfokú képzésben résztvevő diákok magasabb szintű szakmai tudással és kompetenciákkal lépjenek ki a munka világába. Többek között egy csúcstechnikával, robotikával felszerelt tanműhely és labor is kialakításra kerül a borsodi megyeszékhelyen.

A Interreg V - A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program segítségével megvalósuló INTERSKILL 2021 - A műszaki szakközépiskolák intézményi kapacitásának fejlesztése határon átnyúló együttműködés segítségével (Improving the institutional capacity of technical vocational schools through cross-border cooperation) elnevezésű projekt konferenciával indul. A vírushelyzet miatt a nyitórendezvényt online tartja az intézmény, melyen elsősorban a pályázat részleteiről, annak elemeiről és megvalósításáról lesz szó valamint arról, milyen jelentőséggel bír az együttműködés.

A 4. ipari forradalom hatására a legnagyobb változások az elektronikai, gépészeti, informatikai ágazatban zajlottak, ezeken a területeken kell a műhelyeket, az eszközöket és laboratóriumokat fejleszteni. A fejlesztés során robotikai, számítógép-vezérlésű megmunkáló gépek és elektronikai oktatóeszközök kerülnek beszerzésre. Az oktatók szakmai továbbképzésen vesznek részt, valamint felmérik a képzés első évfolyamos diákjainak kompetenciáit.  Az együttműködés  része az IPAR 4.0 jegyében rendezésre váró workshop és verseny, amely segíti a szakmai tudás és tapasztalatok megosztását a partnerek között.

A projekt az IPAR 4.0 stratégia legfontosabb  kihívásaival foglalkozik. A következő időszak fenntartható gazdasági fejlődése a munkavállalók hatékonyságának növelésén és a robotizálás szintjének fejlesztésén alapulhat. A gazdasági fejlődés egyik fontos mutatója a 10 000 főre jutó ipari robotok száma az országban, ebben a magyar és a szlovák gazdaságnak is fejlődnie kell. Az eszközök fejlesztése mellett szakértőkre is szükség van a robotok összeszereléséhez és programozásához. A projekt erősíti a szakképzési intézmények ezen kompetenciáit. A tervezett ipari robotika labor a legkorszerűbb berendezéseket és ismereteket adja az iskoláknak. Akik itt végeznek jobb munkalehetőségekkel és jobb munkaerő-piaci pozícióval rendelkeznek majd.
 

Támogatás összege: 215 999,4 EUR

A projekt a Miskolci Szakképzési Centrum és a kassai Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola együttműködésével valósul meg.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

www.skhu.eu

Kapcsolódó dokumentumok
Támogatási Szerződés
Árajánlatkérés- Projektmenedzsment
Árajánlatkérés- Közbeszerzési feladatok
Árajánlatkérés- Kommunikációs feladatok