Erasmus+ szakmai mobilitás Írországban
Írországi diák mobilitás 2025.04.01-2025.04.15
A Miskolci Szakképzési Centrum 2024-1-HU01-KA121-VET-000211394 számú pályázatának keretén belül, a Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola 12 vendéglátós diákja sikeresen teljesítette az Erasmus+ szakmai mobilitást Írországban.
A mobilitás előtti felkészítés és az iskolai csapatépítés nagyon sikeres volt, ugyanis a kiválasztott diákok már a mobilitás előtti foglalkozásokon összecsiszolódtak. A Szentpáliban megszerzett ismereteiket (országismeret, interkulturális ismeretek, gasztronómiai ismeretek, szakmai felkészítő órák, üzleti management, pénzügyi és munkavállalói ismeretek, nyelvi-szaknyelvi szókincs) jól tudták hasznosítani szakmai útjuk során. Semmilyen nyelvi vagy szakmai fennakadás nem volt tapasztalható a szakmai út során.
Az előkészített és lefoglalt utazást a Ryanair légitársaság járataival és transzfer buszokkal tették meg: Budapest-Shannon-Tralee útvonalon. A Shannon Airportra érkezéskor különbusz várta a csoportot, és vitte el a őket Tralee-ba, a szálláshelyükre.
A belváros szívében fekvő, minden igényt kielégítő, modern Ashe Hotel**** volt a szálláshelye a diákoknak és a 2 kisérő oktatónak egyaránt. A diákok 3 ágyas tágas, kényelmes szobákban szálltak meg. A szálloda szolgáltatásai a tanulók és oktatók igényeit maximálisan kielégítették: a hotelban korlátlan wifi kapcsolat biztosította a diákok számára a kapcsolattartást itthoni társaikkal, családtagjaikkal, valamint a szakmai munka elvégzését elektronikus eszközök segítségével. A kísérő oktatók is könnyen végezték az adminisztrációs munkájukat, és csoportos munkák végzéséhez használhatták a hotel tárgyalóját is.
Az Ashe Hotel**** bőséges reggeli választékot nyújtott a csoport számára hideg büféasztallal és meleg reggeli ételválasztékkal. A napi további két főétkezést a készpénzben kiadott ellátmányból oldották meg egyénileg a tanulók. Mindemellett több alkalommal ment a csoport közösen a kírérőkkel ebédelni vagy vacsorázni.
Hangulatos, elegáns szállodákban végezték a diákok a szakmájuknak megfelelő gyakorlati munkát. Minden munkahely 2 diákot foglalkoztatott, azonos napokon, de olykor eltérő munkarendben. Minden befogadóhelyen kifejezetten figyeltek arra, hogy diákjainkat bevezessék a mobilitási pályázatunk központi témájába: megismerkedjenek a nemzetközi gasztronómiai trendekkel, elmélyítsék szakmai- és angol nyelv tudásukat és elsajátítsák a vendéglátás terén alkalmazott IT eszközök használatát az alapanyagok megrendelésénél, illetve a rendelések felvételénél, valamint megtanulják az Európai Unió értékeinek fontosságát. Tanulóink jól alkalmazkodtak az új munkahelyi környezetükhöz, illetve munkatársaikhoz, valamint megfeleltek a szakmai kihívásoknak. Fennakadás a munkavégzés során nem volt tapasztalható. A munkáltatóik nagyon hasznosnak találták az Erasmus+ nyújtotta lehetőséget, amely segítségével diákjaink értékes, minőségi munkát végeztek vendéglátó egységeikben.
Két eltérő jellegű programon vettek részt tanulóink, amelyek hétfői napokra estek, mivel a vendéglátásban sok esetben a hétfő szünnap, így előzetesen akkorra kérték a szabadnapok betervezését a befogadóhelyeken.
Az első hétfőn ellátogattak az MSZC Szentpáli partner intézményébe, a Munster Technological University, Tralee Egyetemre. Ott körülvezzették őket a kampuszon és meglátogatták a vendéglátás szekció minden részlegét, valamint a kulisszák mögé is betekinthettek. Ezt követően egy “cooking master class” című közös főzésen vettek részt, ahol Chef TJ O’Connor és Chef Mark Murphy vezetésével főztek tradicionális ír ételt (special omlette with jacket potato and sauce), amelyet később közösen elfogyasztottunk. A különlegessége e szakmai eseménynek az volt, hogy hátrányokkal küzdő, Down szindrómás ír tanulókkal együtt főzhettek a magyar tanulók. Az inklúzió olyan formáját ismerhették meg testközelből külföldi munkakörnyezetben az Erasmus-os diákok, amely életreszóló élményt és tapasztalatot nyújt számukra. Nagyon jó hangulatban telt a közös munka és az MTU felszereltsége, az ír diákok hozzáállása és az alkalmazott oktatási módszerek lenyűgözték a diákokat.
A következő hétfőn autóbuszos túrára mentek a tanulók a Wild Atlantic Way tengerparti szakaszon, ahol ellátogattak Dunquin Pier-re, Inch Beach-re, sőt egy farmon újszülött bárányokat is kezükbe vehettek. Az úticél Dingle városa volt, amely egy kis vendéglátásra épült halászfalu. Számtalan étterem, hotel, pub és streetfood árus található a partmenti szakaszon. Első állomásként a Dingle Oceanworld Aquarium-ot látogatták meg a diákok, majd közösen beültek a The Boatyard Restaurantba, ahol előre megrendelt fogásokból álló ebédjüket fogyasztották el. Ezt követően a Dingle Distillery gin-, whiskey- és vodkafőző üzembe mentek vezetett üzemlátogatásra, ahol a szeszfőzde berendezéseit, gépeit és azok működését, valamint az italok előállításához használt hozzávalókat tekinthették meg. Végezetül tettek egy sétát az óceánparti kisvároskában.
Diákjaink rendkívüli érdeklődést mutattak mindegyik kirándulás alkalmával. A látottakat fényképezték és jegyzeteket készítettek, hogy az ott szerzett új ismereteiket később hasznosítani tudják tanulmányaik, valamint munkájuk során.
Szakmai tapasztalataik: A 15 napos, írországi VET tanulói mobilitás alatt kiemelkedő szakmai sikereket értek el a diákok:
- Szakmai angol nyelvtudásuk bővült.
- Megismerték az ír étkezési szokásokat és etikett szabályokat.
- Megtanulták különböző ételek és italok készítési módját, receptúráját, ajánlását.
- Megismerték mélységeiben az alapanyagrendelésnél, valamint a rendezvények szervezésénél alkalazott infotechnológiai eszközök alkalmazását a vendéglátásban.
- Megismerkedtek az Euróai Unió értékeivel és a nemzetköziesítés fogalmával.
Mindemellett soft skills-jeik is fejlődtek: kooperatívabbak, motiváltabbak, vállalkozóbb kedvűek, elfogadóbbak lettek, valamint problámamegoldó készségeik és csapatmunkában való aktív részvételük nagy mértékben javult.
Az ír befogadó szervezetek maximális megelégedettséggel váltak el az Erasmus+ diákcsoportunktól és örömmel várják a további együttműködést a Szentpáli tanulóival. A külföldi mobilitás során diákjaink olyan szakmai többlettudásra tettek szert a vendéglátás terén, amit hazai környezetben alkalmazni fognak.
A tanulói mobilitás munkaprogramja a programtervben leírtaknak megfelelően valósult meg. A gyakorlati helyeken a személyi és tárgyi feltételek kiválóak voltak. A szakmai gyakorlatok szervezése tökéletes volt, amely betudható a Szentpáli és az MTU közötti 13 éves partneri kapcsolatnak, valamint annak, hogy a mobilitás előtt részletes egyeztetésekre került sor a fogadó partnerekkel. Ennek köszönhetően tudták, milyen képességekkel, alaptudással és idegen nyelvi tudással rendelkeznek tanulóink.
Résztvevő diákok:
Telenkó János Regő-cukrász
Rembeczki Levente Bendegúz-cukrász
Lippai Péter Bence-szakács
Kondor András-szakács
Bányi Nóra-cukrász
Drótos Iván-szakács
Farkas Géza Dominik-pincér
Kéri Norbert-szakács
Lempner Balázs-szakács
Tóth Liliána Diána-pincér
Tóth Elvira-szakács
Balogh Pál-szakács
Kísérő oktatók:
Kissné Szigetvári Barbara
Szilágyi Beáta