Széchenyi Terv Széchenyi Terv

+36 46 796 020

OM azonosító

203060

Felnőttképzési engedélyszám:

E/2020/000109

Nyilvántartási szám:

B/2020/000467

Sok-sok beszélgetéssel jó a nyelvtanulás

Pozitív tapasztalatok, jó hangulat és sok-sok beszélgetés – alapvetően ezek a nem tanórai nyelvi képzés sikerességének a titkai, legalábbis az egyik részt vevő diák és az egyik közreműködő pedagógus meglátása szerint. Folytatódnak a Miskolci Szakképzési Centrum által szervezett ingyenes nyelvtanfolyamok.

Hasznos a nyelvtudás

Henczel Vanda 18 éves középiskolás, a Berzeviczy-szakgimnázium diákja tavaly nyáron vett részt az ingyenes nyelvtanfolyamon. Idén is szeretett volna elmenni, de mindenki csak egyszer jogosult az ingyenes programban való részvételre.

– Öt hétig tartott, naponta öt óra volt. A tanfolyamon egy középfokú szintig sikerült eljutnom. Nagyon sokat segített, hogy magasabb szintre kerüljek – meséli Vanda.

Az angol sohasem volt erőssége, mondja. A tanfolyammal kapcsolatban mosolyogva említi: a házi feladatot is élmény volt megcsinálni. Az órák izgalmasak voltak, sok feladatot online oldottak meg, és rengeteget beszélgettek: magyar szó szinte nem is hangzott el az órákon.

– Nem bántam meg, hogy a szabadidőmet erre áldoztam nyáron. Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy ingyenes volt a képzés, mert úgy hallom, hogy akár 4000-5000 forintba is belekerül egy privát óra. Nagyon sok haszna van annak, hogy valaki beszél egy idegen nyelvet. Gyakran járunk Görögországban, és ott tudok beszélgetni a külföldiekkel, és meg tudom nézni azokat a kis videókat, amelyek érdekelnek az utazásról, a ruhákról. Jó, ha értjük, hogy mit mondanak – mondja a fiatal középiskolás.

Ingyenes képzések

Vegyes csoportokban a középiskolások együtt tanultak az idősebbekkel a Miskolci Szakképzési Centrum által szervezett, az idegen nyelvi készségek fejlesztésére irányuló projekt keretében ingyenesen angolul és németül. Összesen ezren vehetnek részt a programban. Egyik felük a szakképzési centrumhoz tartozó tagintézmények diákjai, másik felük a Miskolcon és környékén élő felnőttekből áll, akik regisztrálnak az www.ingyennyelv.hu weboldalon.

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja elmondta: eddig összesen 14 helyszínen, 54 csoportban közel hétszázan kaptak tanúsítványt. Közel háromszáz főt a szeptemberben induló tanfolyamokra várnak.

– Voltak kétségeink, hogy mennyire lesznek motiváltak a diákjaink a délutáni plusz öt órán a heti négy angolóra mellett – osztja meg tapasztalatait Velenyákné Vanta Anna, a Bláthy-szakgimnázium nyelvtanára a tavalyi tanévben szervezett nyelvórákról. – Érdekes, izgalmas, motiváló feladatokat állítottunk össze. Az iskolai nyelvóráktól eltérő hangulatban teltek az órák. Elsősorban a nyelvvizsgára való felkészítés volt a cél, ezért is döntöttünk úgy, hogy végzős tanulók jöjjenek.

A tapasztalt nyelvtanárt arról is megkérdeztük, hogy hogyan lehet a fiatalokat ösztönözni. Elmesélte, ő azt szokta megkérdezni a diákjaitól: meg tudod-e ígérni, hogy az életedben nem utazol külföldre, nem találkozol külföldivel, hogy nem választanak ki olyan munkahely­re, ahol külföldi kapcsolatok vannak?

– Tudják a diákok, hogy a nyelvtudásra szükség van. Nekünk arra kell figyelnünk, hogy legyen sikerélményük – fogalmaz Velenyákné Vanta Anna.

Sokan nem beszélnek

Oldalunkon kérdeztük olvasóinkat a nyelvtudással kapcsolatosan. A válaszadók 20 százaléka mondta azt, hogy aktívan használja, napi szinten beszél idegen nyelvet. 36 százalékuk azt állította, hogy nem beszél idegen nyelvet. 26 százalék megérteti magát, és a „nem lehet eladni” kategóriába sorolta magát. Van nyelvvizsgája, mondta a válaszadók 13 százaléka. Végül kevesen, mindössze 5 százalék válaszolta azt, hogy folyamatban van a nyelvtanulás.

Forrás:www.boon.hu/Nyikes Zita
Fotó:www.boon.hu/shutterstock