ITM Széchenyi Terv Széchenyi Terv

+36 46 796 020

OM azonosító

203060

Felnőttképzési engedélyszám:

E-001290/2015

SENIOR SULI- Átvette okleveleit az első senior osztály

A Miskolci Szakképzési Centrum kivételes videós, oktatási programmal járult hozzá a senior korosztály digitális tudásának fejlesztéséhez.

Ma az élet számos területén új, tartós és sokszor online térben megvalósítható megoldásokra van szükség. Átalakultak a társas kapcsolatok; a barátokkal, családdal való kapcsolattartás egy része az online térbe költözött. Online szórakozhatunk, vásárolhatunk és online is fejleszthetjük tudásunkat. A technológia ezekre a kihívásokra már megadta a választ. Minden korosztály feladata az, hogy megtanulja ezeket használni, és tudatosan éljen a felkínált lehetőséggel. A Miskolci Szakképzési Centrum a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvánnyal együttműködve ennek a tudásnak az átadására hozta létre a Senior Suli programot. A közösen indított projekt célja, hogy segítséget nyújtson az időskor aktív megélésében, a kapcsolatrendszer fenntartásában és a szellemi frissesség megőrzésében.

A projekthez az elsők között 30 senior „tanuló” csatlakozott, akiket a programban látott anyagok elsajátításában a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum 30 diákja támogatta közösségi szolgálat keretében. A program első végzős „osztálya” 2021. július 2-án vehette át a megszerzett tudást igazoló okleveleket, a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikumban.

Segítséggel lépésről lépésre az időskor aktív megéléséért

Az idősödő korosztály a Senior Suli programmal számos hasznos ismeretre szert tehet; elsajátítható az internetes tartalomkeresés, megtanulható az e-mail fiók készítése és az online levelezés. A program értékes, online térben megvalósuló kikapcsolódási és szórakozási lehetőségeket is megmutat, mindezek mellett pedig bepillantást enged a közösségi média és a videotelefonálás világába. A hasznos digitális ismeretekre a Centrum által készített 15-25 perces videóanyagok segítségével tehetnek szert az idősödő korosztály tagjai, akik így lépésről-lépésre, a videót megállítva vagy épp visszanézve a saját tempójukban haladhatnak a tanulással. A program valamennyi videóját a Senior Suli önálló YouTube csatornáján követhették a seniorok, de az előadások elérhetők a program weboldalán, a www.seniorsuli.hu oldalon is.

A programhoz az első, májusban induló senior osztály tanulói a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány közreműködésével csatlakozhattak, akiknek nem volt másra szükségük, mint okos eszközre és minimális informatikai tudásra. A látottak megértésében és elsajátításában az idősek  tanulását a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum személyre kirendelt diákjai támogatták.  Az informatikai technikum számára ez nem új feladat, hiszen az idősek digitális felzárkóztatására már évekkel ezelőtt jelenlétben megvalósuló programot indított. Az elmúlt időszak nem tette lehetővé a személyes tanulás lehetőségét, így a „kandós” diákok az online térben támogatták az idősek digitális tanulását. A közös munka során nem csak a videóban látottakat beszélhették át segítőikkel a seniorok, hanem a diákok játékos feladatokkal segítették elő a megtanultak gyakorlatban történő használatát.

Országos szinten több tízezren vannak az idősödő generáció tagjai között olyanok, akik igényelhetik az ilyen típusú segítséget. A Senior Suli  program előadásaival hozzájárulhat az időskor aktív megéléséhez, a kapcsolatrendszer fenntartásához és a szellemi frissesség megőrzéséhez.

További képek és írások a programról ITT és ITT olvashatók!