Széchenyi Terv Széchenyi Terv

+36 46 796 020

OM azonosító

203060

Felnőttképzési engedélyszám:

E/2020/000109

Nyilvántartási szám:

B/2020/000467

Akadálymentes nézet

Nemzetközi FOOD-TOUR-on a Szentpáli csapata

Intézményünk sikeresen teljesítette legújabb Erasmus+ külföldi mobilitási programját a „FOOD-TOUR a transzverzális készségek tükrében” elnevezésű projektet, melynek keretében az Európai Unió 63.002 euróval támogatta az intézményünket. Partnereink a szakképzési mobilitás megvalósításában a német testvériskolánk, a Staatliche Berufsschule 3, Aschaffenburg szakképző intézmény, valamint az ír Munster Technological University, Tralee, amely egy felsőfokú több célú intézmény. Mindkét intézmény partner szerepet töltött be előző két sikeres mobilitási pályázatunk a MENU és a CHEF lebonyolításában is. E kapcsolatainkat mélyítettük tovább FOOD-TOUR programunkban a rendezvényszervezés terén, melynek során egyik fő célunk a transzverzális készségek fejlesztése. A kétéves futamidő alatt 4 mobilitást valósítottunk meg sikeresen: egy diák mobilitást és egy oktatói mobilitást Németországba, valamint egy diák és egy oktatói szakmai utat Írországba.

Az európai zászló tizenkét aranyszínű csillagot ábrázol, amelyek kék alapon egy kört alkotnak.. Felirat: Az Európai Unió támogatásával

Diák mobilitásaink során 12 vendéglátós szakmát tanuló diákunk vett részt az írországi, valamint ugyanannyi a németországi mobilitáson. A külföldön töltött 24 napból 12 munkanapot a partnerintézmények által biztosított vendéglátó egységekben gyakorlati munkával töltöttek, 3 munkanapon pedig a partneriskolákban elméleti oktatáson és projektoktatáson vettek részt. A program ezen túl lehetőséget kínált 2 tanulmányi és 1 kultúrtörténeti kirándulásra mindkét célországban, ahol megismerhették a régió nevezetességeit, hagyományait, valamint betekintést nyerhettek az ír, valamint a német sörkészítés folyamatába. Mindemellett szervezett hotellátogatásokon vettek részt, ahol előadásokat hallgattak a rendezvényszervezésről és a környezetkímélő vendéglátásról. A  munkaalapú tanulás alatt diákjaink elsajátították a rendezvények szervezésében alkalmazott, hatékony „jó-gyakorlatokat”. Az elméleti munka a partneriskola számítógép termeiben folyt, ahol a résztvevők IKT eszközök segítségével prezentációkat állítottak össze az adott célországban tanultakról. A mobilitások teljesítését követően tanulóink képesek lettek tematikus rendezvények megszervezésére, beleértve minden apró részletet a rendezvény felvételétől a kalkulációkon és a diszpozíción át a kivitelezésig. Szakács, cukrász tanulóink alkalmazva a korábbi sikeres pályázat során tanult ismereteiket, egészséges étrendet képesek összeállítani egy alkalomhoz illő tematikus vendéglátó rendezvényre. Pincér tanulóink a mobilitáson tanultaknak köszönhetően képesek egy adott alkalomhoz igazodó menüajánlathoz italsort összeállítani, valamint megfelelő terítési, felszolgálási módot és a rendezvény jellegéhez illeszkedő protokoll szabályokat alkalmazni. Hazaérkezés után a diákok iskolai szinten átadták az új ismereteket tanulótársaiknak, bemutató előadások keretében, továbbá segítséget nyújtanak tanüzemben más csoportoknak.

A szakemberek mobiltásai során 4-4 oktatónk utazott 6 napos mobiliásra a mnémet, majd az ír partnereinkhez. Szakmai útjaikon részt vettek job-shadowingokon és üzemlátogatásokon, valamint különböző rendezvények szervezését figyelték meg a kijelölt vendéglátóhelyeken. Oktatóink ismeretei bővültek a rendezvények hatékony szervezése terén, valamint idegen nyelvi-, digitális- és szociális kompetenciájuk és transzverzális készségeik  fejlődtek. Hazaérkezésüket követően "tanácsadói" szerepkört töltenek be oktatóink intézményünkben és folyamatosan figyelemmel kísérik, valamint segítő tanácsokkal látják el a mobilitásban részt vevő diákjainkat rendezvényszervezői munkájuk során. Mindemellett beépítjük új szakmai tapasztalataikat a helyi tantervünkbe, tanmeneteinkbe, melynek köszönhetően iskolánk vendéglátó ágazatában tanuló diákjai széles körben ismerhetik meg a mobilitásokon szerzett jó-gyakorlatokat. A projektoktatás terén is nagy előrelépést teszünk a külföldön elsajátított tanítási-tanulási módszerek alkalmazásával.

Erasmus+ VET szakképzési mobilitásaink alkalmával szerzett tapasztalataink nagy mértékben segítik elő oktatásunk színvonalát, melynek köszönhetően intézményünk megbecsülése és népszerűsége növekszik. Mind intézményünk-, mind partnereink vezetőségének szándékában  áll, az Európai Unió támogatásával, egy hármas partnertalálkozó megszervezése a közeljövőben. Újabb SPICE programunk keretén belül, a hozzánk látogató szakemberek előadásaikat már az új, 21. századi iskolánk és tanüzemünk falai közt tarthatják meg oktatóink számára.

Projekt azonosító: Erasmus+ VET Mobility, 2020-1-HU01-KA102-078492 

FOOD-TOUR: Fostering Transferable Skills

GALÉRIA

Diákok csoport képe a Food-Tour programon (külső helyszínen)  Oktatók csoport képe a Food-Tour programon (külső helyszínen)  

Oktatók csoport képe a Food-Tour programon (belső helyszínen)  Diákok csoport képe a Food-Tour programon (belső helyszínen)

További hírek a Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskoláról:

A szakmai képzés új dimenziója - Ünnepélyes átadó a Szentpáliban

Hamarosan borkadétokat avatunk