Széchenyi Terv Széchenyi Terv

+36 46 796 020

OM azonosító

203060

Felnőttképzési engedélyszám:

E/2020/000109

Nyilvántartási szám:

B/2020/000467

Akadálymentes nézet

Jelentkezés Műhelyiskolába

A Miskolci Szakképzési Centrum 6 részszakma megszerzésére indít műhelyiskolai oktatást a 2023/24-es tanévben. A műhelyiskola a szakképzésbe való bekapcsolódáshoz vagy a munkába állásához szükséges ismeretek megszerzésére szolgáló képzési forma. Az oktatás gyakorlati helyszínen zajlik, egy mester és egy mentor segítségével. A Műhelyiskolában piacképes részszakma megszerzésére van lehetőség, ösztöndíj juttatással.

A lemorzsolódással veszélyeztetett diákok egy rugalmas időtartamú, akár fél év alatt is elvégezhető részszakma megszerzését célzó képzés révén maradhatnak a rendszerben. Az erre a célra létrehozott műhelyiskolák a gyakorlati tudnivalókra helyezik a hangsúlyt, a közismereti tantárgyakkal szemben.

Az új képzésforma segítségével, azon diákok, akik számára a szakképző iskola követelményeinek a teljesítése is nehézséget jelent piacképes szakképesítést szerezhetnek, és így nem maradnak szakmai bizonyítvány nélkül. A képzés nagy része a műhelyben zajlik, az oktató a „mester”. A képzésforma esetén a kulcskompetenciák megerősítése a legfőbb cél, a tanulók ezért projektfeladatokat végeznek, használati utasítást értelmeznek vagy anyagszükségletet számolnak.

Műhelyiskolában tanulmányokat az folytathat, aki alapfokú végzettséggel nem rendelkezik, de a szakképző iskola Dobbantó programját elvégezte, vagy alapfokú végzettséggel rendelkezik és a tizenhatodik életévét betöltötte. A műhelyiskolában kizárólag részszakma megszerzésére irányuló felkészítés folyik, amelyet tanműhelyben vagy munkahelyi körülmények között, nappali rendszerben, egy-öt fős csoportokban lehet elvégezni. A műhelyiskolában részszakma megszerzésére – a tanév rendjére tekintet nélkül – legalább hat, legfeljebb huszonnégy hónap áll a tanulók rendelkezésre.

A tanulmányok megkezdésének feltétele az alapfokú iskolai végzettség és a betöltött 16. életév, kezdete a 2023/23-es tanévben szeptember második hete. A jelentkezés és a képzésbe történő bekapcsolódás év közben is folyamatosan biztosított az alábbi iskolákban.

Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola

  • Asztalosipari szerelő
  • Szobafestő
  • Csőhálózat-szerelő

Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

  • Bolti előkészítő (kereskedelmi értékesítő)
  • Szakácssegéd (szakács)
  • Pincérsegéd (pincér-vendégtéri szakember)