Széchenyi Terv Széchenyi Terv

+36 46 796 020

OM azonosító

203060

Felnőttképzési engedélyszám:

E/2020/000109

Nyilvántartási szám:

B/2020/000467

Akadálymentes nézet

Erasmus+ SPICE program a Szentpáliban

Logó. lLogók: Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és SzakképzőIskola, Európai Unió, Miskolci Szakképzési Centrum ; Erasmus+ SPICE-Skills for Professionals In Catering across Europe 2023-1-HU01-KA122-VET-000132636

A Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola oktatói job-shadowing-okon vettek részt Erasmus+ SPICE programjuk keretében.

Intézményünk sikeresen teljesítette a legújabb, a szakképzésben dolgozó oktatók rövid távú tanulási célú Erasmus+ mobilitását, a SPICE- Skills for Professionals In Catering across Europe 2023-1-HU01-KA122-VET-000132636 elnevezésű pályázatot, mely az Európai Unió 25.952 EUR támogatásával valósult meg.

Az eddigiekben sikeresen és hatékonyan megvalósított mobilitásaink lehetővé tették, hogy a partnerintézményeinknél betekintést nyerjünk az eredményes szakmai- és módszertani munkába. Ezek a tapasztalatok eredményezték azt a döntést, hogy SPICE pályázatunk keretein belül külföldi szakértők meghívásával, valamint külföldi job-shadowing-okkal fejlesszük oktatóink ilyen irányú kompetenciáit.

 

Három szakmai mobilitást valósítottunk meg külföldi partnereink bevonásával. Elsőként ír és német szakértőket hívunk meg intézményünkbe, majd oktatóink utaztak rövid távú job-shadowing-okra partnerintézményeinkhez Németországba, illetve Írországba.

Munkatársaink módszertani tárházát szerteágazó módon bővítettük Erasmus+ programunk során. Először egy három ország közti partnertalálkozót szerveztünk intézményünkben 6 német és 2 ír szakértő meghívásával. A külföldi szakemberek 6 napos itt tartózkodása alatt módszertani bemutatókkal, szemléltető anyagokkal, fókuszcsoportokban való feladatvégzéssel közösen fejlesztettük oktatási módszereinket, mely során a  motiváló-  és teljesítménynövelő, valamint az egyéni és önálló tanulás módszerek  elsajátítása kapta a legnagyobb szerepet a lemorzsolódás és a korai iskola elhagyás megakadályozása érdekében.

Ezt követően 6-6 kollégánk utazott mindkét célországba, ahol lehetőségük nyílt  elméleti és gyakorlati órák, valamint duális partnerek meglátogatására, projektzáró tematikus rendezvényeken, főzőkurzusokon, job-shadowingokon, valamint sör- és whiskeygyár látogatáson való részvételre. Természetesen a munkaprogramokat kulturális kirándulások egészítették ki.

A külföldi szakértők intézményünkben tartott előadásai, valamint oktatóink mobilitásai segítségével volt alkalmunk összehasonlítani a szakképzésben résztvevők szerepét a munkaerőmegtartás terén, továbbá átvettük az általuk alkalmazott módszertani know-how-t. A három ország tudásmegosztása új kapukat nyitott meg a nemzetközi együttműködésünk terén. Mindhárom szakképző intézmény aktívan vett és vesz részt a tapasztalatcserében, és ezen európai együttműködés segítségével a szakképzésben alkalmazott legmodernebb módszertani kultúrát sajátíthattuk  el.

A továbbképzéseken tanult módszereket beépítjük a szakmai programunkba: például az oktató kabinet és az Ágazati Képzőközpont  belső tereit olyan angol és német nyelvű információs táblákkal látjuk el, melyek segítik a tanulók szakmai szókincsének fejlesztését. Ez a módszer motiválóan hat a tanulókra és hatékonyabbá teszi az intézményünkben a szakmai idegen nyelv oktatását.

Megállapíthatjuk, hogy a nemzetközi tapasztalatcserék nagymértékben hozzájárulnak a karrierépítés lehetőségéhez mind az oktatók, mind a tanulók esetében.

Az intézményünkben folyó szakmai oktatás fejlesztésével, a tanulói létszám növelésével, valamint a gyakorlati és az elméleti oktatás színvonalának növelésével csökkenteni fogjuk a lemorzsolódás mértékét. Hisszük, hogy a vendéglátás iparágának népszerűsítése, a tanulók érdeklődésének folyamatos fenntartása, a diákok motiválása, majd a képzett munkaerő szektorban való tartása legnagyobb mértékben az iskolai és a szakmai gyakorlati oktatók, valamint a duális partnerek oktatási módszereitől, pedagógiai tevékenységeinek változatosságától, színvonalától függ. Ezért fejlesztjük folyamatosan kollégáink módszertani kultúráját, szakmai kompetenciáját.

Megállapíthatjuk, hogy a nemzetközi tapasztalatcserék nagymértékben hozzájárulnak a karrierépítés lehetőségéhez mind az oktatók, mind a tanulók esetében.

Intézményünk évek óta aktív a nemzetközi együttműködés terén, elsősorban az Európai Unió Erasmus+ programjainak köszönhetően, ennek eredményeként az oktatóink szakmai kompetenciája eléri az ágazatban elvárt nemzetközi színvonalat.

A jövőben is élni kívánunk az Erasmus+ nyújtotta lehetőségekkel!

"Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő információk és állítások a szerző(k) álláspontját képviselik, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy a(z) Tempus Közalapítvány hivatalos véleményét. Sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem vonható felelősségre miattuk."

Képgaléria

Betekintés az eredményes szakmai- és módszertani munkába a partnerintézményeknél.

A munkatársaink módszertani tárházának bővítése az Erasmus+ program során.

külföldi szakemberek a Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és SzakképzőIskolában.