ITM Széchenyi Terv Széchenyi Terv

+36 46 796 020

OM azonosító

203060

Felnőttképzési engedélyszám:

E-001290/2015

Be lehet jutni felvételi nélkül az egyetemre

A technikumot végzőket érinti az a megállapodás, ami az egyetem és a szakképzési centrum között köttetett.

Együttműködési megállapodást írt alá szerda délután a Miskolci Egyetem a Miskolci Szakképzési Centrummal, a Berzeviczy Gergely, valamint a Kandó Kálmán középiskolák részvételével. Az együttműködés kiterjed az informatika és távközlés, valamint a gazdálkodás és menedzsment, turizmus-vendéglátás ágazatban végző középiskolás diákok szakmai oktatására, az okleveles technikusi képzés programjának közös kidolgozására, a közös pályaorientációs tevékenységek szervezésére, a tananyag fejlesztésére, a duális képzés kidolgozására, valamint a szakmai versenyekre történő felkészítésre is.

Már meglévő kapcsolat

Horváth Zita, az egyetem rektora köszöntőbeszédében így fogalmazott: – Nem egy teljesen új, hanem egy meglévő kapcsolat új dimenzióba helyezéséről van szó, ami részben a mi szándékunkon múlik, részben azon a lehetőségen, amit az új szakképzési törvény biztosít számunkra az ötéves technikusi képzéssel.

Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, hogy szeptemberben, a 2021/2022-es tanévben a Miskolci Szakképzési Centrum két iskolájában, a Berzeviczy Gergely Technikumban, illetve a Kandó Kálmán Informatikai Technikumban elkezdődik az okleveles technikusi képzés. Az országban 16 szakképzési centrum és összesen 27 intézmény élhetett a lehetőséggel.

– Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azokat az iskolákat választotta ki erre a lehetőségre, akik az elmúlt években tudták biztosítani azt a minőséget, ami által méltók lehetnek arra, hogy egy egyetemmel együttműködve okleveles technikusi képzést tudjanak folytatni. Óriási lehetőség ez diákok számára, hiszen egyenes utat jelent az egyetemre való bekerüléshez – mondta a főigazgató. – Mindkét iskola beiskolázott diákjainak körében nagy volt az érdeklődés az okleveles technikusi képzés iránt. Mivel csak iskolánként egy-egy osztály indítására kaptunk lehetőséget, ki kellett alakítani egy kiválasztási rendszert, hogy kik kerülhetnek be. Azok, akik bekerülhetnek a képzésre, öt év után a végzéskor kezükben tarthatják az érettségijüket, szakmai tantárgyakból az emelt szintű érettségijüket. Ennek és az egyetemmel való együttműködésnek köszönhetően a diákok felvételi nélkül kerülhetnek majd be az intézménybe. Nemrégiben megtörtént a tartalmi összehangolás a technikumi és az egyetemi tanulmányok és követelmények között is, így az egyetem minden képzés tekintetében 30 kreditpontot tud elismerni a technikumban tanulók számára. Bízunk benne, hogy az elkövetkezendő öt évben olyan kiváló tanulókat tudunk képezni, akikre iskoláik, a centrum, illetve a Miskolci Egyetem is büszke lehet – tette hozzá.

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja a karrierközpontú gondolkodást méltatta, aminek keretében fontosnak tartják, hogy a diákok számára nem egy konkrét iskolát, továbbtanulási lehetőséget, hanem jövőképet kínálnak.
– A technikumi képzés, az ösztöndíjak rendszere vagy a most induló okleveles technikusi képzés komolyan emelte a technikumra jelentkezők számát, az idei évben 26 százalékkal több diákot tudtunk felvenni, ami egy nagyon komoly eredmény. Folyamatosan próbáljuk kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyek a hosszabb távú karrierhez segítik a diákokat – hangsúlyozta.

Forrás: www.boon.hu- Apagyi Beáta

Fotó: Kozma István

Közvetlen elérés: https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/be-lehet-jutni-felveteli-nelkul-az-egyetemre-5637695/?fbclid=IwAR1C7Jiua5IFM7wb3bxP4roQFB3tbDcOEmqV-uPiXpCi05imwMENXkdyo4Y